niet over een nacht ijs...
Door: Arjen
Blijf op de hoogte en volg Arjen
25 Maart 2007 | Spitsbergen, Longyearbyen
Woensdag gingen we op excursie naar een gletsjer die in zee uitkomt. 3,5 uur met de sneeuwscooter heen en dus ook 3,5 uur terug. Een prachtige tocht. Het laatste stukje ging dus over zee ijs... in het begin reed het al lastig want er lag 50 cm diepe verse sneeuw bovenop. Maar op een gegeven moment kwam het voorste deel van de groep vast te zitten (de rest zag het op tijd gebeuren en kon eerder afwijken). Maar ik zat dus vast. Wat bleek, onder de sneeuw zat water! en hoe meer ik bewoog hoe meer water er tevoorschijn kwam. Gelukkig kon ik met wat trucs de sneeuwscooter los krijgen en kwam ik veilig (lichtelijk nat) weer op het droge. Wat blijkt, het zee-ijs drijft in brokken. Water kan in de scheuren omhoog komen en door de laag sneeuw bovenop het ijs (sneeuw isoleert) vriest dit water niet weer op. Dat maakt het heel lastig om op te rijden( maar echt gevaarlijk is het niet). Dus toen iedereen weer veilig op het droge stond konden we onverrichtte zaken terug huiswaards keren. Dus geen excursie stop wel een nieuw avontuur!
25 Maart 2007 - 18:03
Marloes:
He Adrianus,
Eerst nog even een late reactie op je vorige bericht: Thai op de noordpool?! Ik kan me voorstellen dat je daar even raar van staat te kijken! Bijzonder dat ze die vrouwen zo ver hebben gekregen....
Verder klinkt het allemaal erg avontuurlijk, dus dat past prima bij jullie... Lijkt me een heel mooi winter-wonder-land daar, ben bijna jaloers ;) Hier is inmiddels de zomertijd ingegaan (daar ook? of hoe zit dat daar?), dus we kunnen weer BBQ-en als je weer thuis bent. Geniet nog maar even van de kou en doe Sienke de groetjes!
Liefs Marloes -
26 Maart 2007 - 08:47
Annelieke:
Gelukkig zijn jullie weer veilig terug gekomen... wel spannend hoor!
Hier is de lente echt begonnen, heerlijk weertje!
Liefs ANnelieke -
01 April 2007 - 15:57
Ria:
Ik krijg het al koud bij het idee,van die natte voeten. Jammer dat het doel niet werd bereikt! Hoe moet dat nu, de volgende keer, blote voeten en gewoon lopen? Bij ons is het heerlijk lenteweer. De bomen zien eruit als of het Koninginnedag is; met bloesem en zo. De narcissen en crocussen zijn al uitgebloeid. Het huis zit al vol vliegen. Kortom ook niet zo als we gewend zijn. Ik denk dat de Noordpool zo gek niet is. Geniet maar lekker door. Hoe ging het tentamen? Vragen over ijsberen?
groet en liefs uit het zonnige zuiden! -
06 April 2007 - 07:23
Veronique:
Ciao Sienke en Arjen,
Hebben jullie je tentamen gehaald? Ik heb mn puntjes terug, dus ik mag op veldwerk, Joepie de Joep!
Nog twee weekjes wachten en dan met n autotje de spaanse rotsen bezoeken en daarna een maandje veldwerk. Fantastisch dat studenten leven!!!
Geniet!!!